
Når uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) fredag tager imod Folketingets partier til de indledende drøftelser om prioriteringen af den milliardstore forskningsreserve, vil hun spille ud med en satsning på kunstig intelligens.
Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner til forskning i kunstig intelligens, siger Christina Egelund.
- Man vil se nye ting, der mere er et kig ind i fremtiden. Det gælder en forøget satsning på rumforskning med 125 millioner i bidrag til European Space Agency, og som det andet prioriterer vi 100 millioner til forskning i kunstig intelligens, siger hun.
- Det er her, det kommer til at fylde mere i fremtiden, og vi skal som samfund være klogere på, hvordan vi ruster os til at tage det ind på en klog måde, siger Christina Egelund.
På regeringens finanslovsforslag er der 3,2 milliarder kroner at fordele på forskningsreserven. Egelund kalder det et fremtidigt konkurrenceparameter at være stærk på den kunstige intelligens.
Danmark skal være med
Lige nu sidder milliardtunge virksomheder i USA og andre lande og forsker intenst i teknologien. Man kan altid sige, at der skal bruges flere penge end de 100 millioner, siger Christina Egelund, men penge skal afsættes i et tempo, hvor forskningsmiljøerne kan følge med:
- Vi starter op med et nyt satsningsområde, som det her i virkeligheden er. Så skal man starte i et tempo, hvor pengene kan finde anvendelse, siger hun.
Ministeren kan på nuværende tidspunkt ikke sige konkret, hvad der skal komme ud af forskningen. Men der skal, understreger hun, både være fokus på de positive aspekter af den banebrydende teknologi og de mere etisk problematiske overvejelser.
Hvad kan lille Danmark bidrage med over for store lande som USA?
- Jeg synes i virkeligheden, at Danmark har bevist, at når vi satser på et område og beslutter os for, at her vil vi være dygtige, kan vi være med. Det vi kan på eksempelvis life science-området er indiskutabelt i verdensklasse, siger hun og nævner også det Nato-kvantecenter, der i september blev åbnet i København.
- Det er rigtigt, at vi målt op imod Silicon Valley (teknologicentrum i USA, red.) er små. Men vi har en stolt forskningstradition i Danmark, siger Christina Egelund.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.