
Udviklingen inden for generativ kunstig intelligens, AI, går stærkt. Det er en teknologi, der åbner for et hav af muligheder for effektivisering, men som også skaber nye etiske dilemmaer.
Derfor kommer Dataetisk Råd onsdag med en ny rapport.
Den indeholder konkrete råd til, hvordan den offentlige sektor og regeringen bør håndtere risikoen for fejl med generativ kunstig intelligens.
Ifølge formand for Dataetisk Råd Johan Busse har de offentlige myndigheder, som anvender generativ AI, et særligt ansvar for at tackle de dataetiske udfordringer.
- Det er vigtigt, at vi i Danmark tager hul på en diskussion, så vi i fællesskab sikrer, at vi udvikler og anvender generativ AI på en måde, hvor vi på én gang høster gevinsterne og undgår de etiske faldgruber, siger han.
Thomas Ploug er professor i data- og AI-etik på Aalborg Universitet. Han peger på, at brugen af generativ AI kan være ekstrem svær at kontrollere.
- Derfor er det vigtigt, at der laves etiske retningslinjer for både brugere og udviklere i offentlige institutioner.
- Generativ AI er blevet hvermandseje, og udbredelsen er kolossal stor. Det betyder, at det er meget, meget svært at forudsige, hvordan det kommer til at påvirke vores samfund, siger han.
Otte konkrete råd
Rapporten indeholder otte konkrete anbefalinger til offentlige myndigheder og politiske beslutningstagere.
Blandt andet er en af anbefalingerne at lægge forsigtigt ud og vælge brugsscenarier, hvor anvendelsen har lav risikoprofil.
Desuden anbefaler rådet at inddrage interessenter i udvikling og evaluering af systemer og at gøre det tydeligt, hvordan det offentlige anvender menneskelig kvalitetskontrol.
Professor Thomas Ploug mener også, at det er centralt at skelne mellem høj- og lavrisikoanvendelse af generativ AI.
Højrisikoanvendelse kunne være at bruge AI til at stille diagnoser, mens lavrisikoanvendelse kan være opgaver, der bare letter arbejdsgangen.
- Det er derfor, man skal være varsom og klart overveje, til hvilke formål man bruger AI, og hvilke restriktioner der skal være, siger han.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.