dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Faaborg-Midtfyn anklages for at overvåge medarbejdere
Flere kommuner benytter sig af GPS-udstyr i den kommunale hjemmepleje (Arkivfoto).
Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Faaborg-Midtfyn anklages for at overvåge medarbejdere

GPS-sporing af den kommunale hjemmeplejes køretøjer kan være brugt til at overvåge medarbejderne. Forhandlingsfællesskabet har nu anlagt faglig voldgift.

FAABORG-MIDTFYN: Medarbejderne i den kommunale hjemmepleje i Faaborg-Midtfyn var ikke klar over, at et GPS-system overvågede deres effektive arbejdstid, når de kørte rundt til borgerne i kommunens biler.

Så nu har Forhandlingsfællesskabet anlagt faglig voldgift mod Faaborg-Midtfyns Kommune via KL.

Forhandlingsfællesskabets påstand er, at Faaborg-Midtfyn skal anerkende at have overtrådt Aftale om Kontrolforanstaltninger ved at anvende lagrede oplysninger fra tjenestebilernes GPS-trackere til kontrol af den effektive arbejdstid hos medarbejderne i en hjemmeplejegruppe.

Ingen mistanke om strafbare forhold

I 2017 blev der installeret GPS-udstyr i hjemmeplejens køretøjer, som løbende opsamler data om tid og sted for hvert enkelt køretøj. Men medarbejderne blev aldrig orienteret om, at disse data også kunne anvendes til at holde øje med medarbejderne.

Havde dette været ønsket, skulle medarbejderne nemlig have modtaget et varsel, seks uger inden GPS'erne blev taget i brug. Medarbejderne og deres fagforening FOA ville dermed have haft mulighed for at gøre indsigelser mod overvågningen.

I klageskriftet fremgår det, at "en nyansat gruppeleder i forbindelse med undervisningen i flådestyringssystemet ved et tilfælde blev opmærksom på en GPS-oplysning om en tjenestebil, der holdt stille i længere tid ved personalestuen". Men der var ikke mistanke om misligeholdelse eller strafbare forhold, som gav grund til, at gruppelederen var opmærksom på bilen.

Dertil fremgår det også, at der ikke var "en begrundet mistanke om misligholdelse eller strafbare forhold mod samtlige ansatte i hjemmeplejegruppen, som berettigede Faaborg-Midtfyn Kommune til at anvende GPS-oplysninger til brug for kontrol af den effektive arbejdstid for alle medarbejdere i hjemmeplejegruppen."

Flere kommuner bruger GPS i hjemmeplejen

Flere kommuner prøver kræfter med brug af GPS-udstyr i den kommunale hjemmepleje, fordi det kan være med til at optimere brugen af biler.

Dette er fx tilfældet i både Aalborg og Aarhus kommuner, hvor GPS og kunstig intelligens bruges til at analysere kørselsmønstre og komme med optimeringsforslag, som både kan være ændrede ruter eller om en bil kan erstattes med en cykel.

Aarhus Kommune reducerede antallet af biler i hjemmeplejen med 30 pct., hvilket gav en reduktion i udledning af CO2 på 49,4 tons over fem år.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.