dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Nyt forskningsprojekt vil gøre robotten til en reel kollega

Nyt projekt skal styrke kommunikationen mellem mennesker og robotter med kunstig intelligens.
9. AUG 2023 14.50

Interaktionen mellem mennesker og robotter skal være meget mere intuitiv og naturlig. Det skal være som at tale med en kollega, der både forstår, hvad man siger, og som kan svare tilbage. Sådan lyder det fra professor Norbert Krüger fra SDU Robotics. Han er partner i et forskningsprojekt, der går under navnet "Fluently".

Projektet har til formål at lette kommunikationen mellem mennesker og robotter i produktionsvirksomheder. Målet er, at en medarbejder samarbejder med en robot fremfor blot at betjene den. På sigt skal de kunne udveksle erfaringer som reelle kolleger. Det fremgår af en pressemeddelelse fra SDU.

Vi skal forstå hinanden

Professor Norbert Krüger mener, at betjeningen af robotter, som den foregår i dag, langtfra er intuitiv. Men det skal projektet ændre på.

- Robotten og mennesket lærer at tilpasse sig hinanden. Det er ikke kun mennesket, der lærer at styre robotten. Det er også robotten, der lærer at tilpasse sig mennesket.

Forskningsprojektet vil udvikle en såkaldt "Fluently Smart Interface unit". Det er et lille apparat, udstyret med kunstig intelligens og software, der skal gøre robotterne i stand til at forstå mennesker og omvendt. Man vil kunne kommunikere med robotterne via både sprog og fagter. På den måde kan man undgå besværlige instruktioner via iPads.

- Det vil betyde bedre samarbejde mellem medarbejderen og robotten og samtidig øge effektiviteten på arbejdspladsen, siger Norbert Krüger.

Tilpasser sig vores psykiske tilstand

Via "Fluently Smart Interface"-enheden vil robotten også være i stand til at vurdere medarbejderens psykiske tilstand, forklarer professoren.

- Det er samtidig mere behageligt for mennesker at interagere med robotten, når de kan mærke, at den tilpasser sig deres følelser og kan aflæse, hvis de eksempelvis er stressede eller trætte, siger han.

Operatør og robot går i en slags fælles træningslejr, beskriver SDU i pressemeddelelsen. Her vil den, der betjener robotten, få aflæst for eksempel temperatur, hjerterytme og svedproduktion. Undervejs lærer robotten at koble den indsamlede data med operatørens stemme, så den efterfølgende kan aflæse den psykiske tilstand ud fra stemmen alene.

SDU har fået en bevilling på fem millioner kroner. Det løber fra 2023 til 2026.

/ritzau/

Ændring tilføjet 10/8 kl. 13:50: ny underrubrik, Norbert Krügers tilknytning til projektet præciseret i første afsnit og beløb i sidste afsnit ændret.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

https://www.dk-ai.dk/artikel/nyt-forskningsprojekt-vil-goere-robotten-til-en-reel-kollega

GDPR