- Særligt i konkurrencen om kvalificeret arbejdskraft kan der være god grund til at benytte softwareløsninger baseret på AI-applikationer, da det kan lette byrden for arbejdsgiverne.
Det fortæller Florian Keppeler, der er adjunkt ved Kronprins Federiks Center for Offentlig Ledelse, som har undersøgt brugen af AI til rekruttering i den offentlige sektor.
I forskningsstudiet har en AI-applikation identificeret 2.000 personer som potentiele jobkandidater. Tre afdelingsledere fra den offentlige sektor vurderede herefter hver et udsnit af kandidaterne, for at kunne undersøge sammenfaldet mellem ledernes screening og AI-applikationens screening.
- Først og fremmest viser studiets resultater, at der er sammenfald mellem de potentielle jobkandidater, som AI-applikationen identificerer og de jobkandidater, som lederne selv identificerer. Det tyder dermed på, at AI kan være et effektivt redskab til at identificere potentielle jobkandidater i rekrutteringsprocessen, siger Florian Keppeler.
AI kan have bias
Der er dog flere ting, man skal være opmærksom på ved brugen af AI til rekruttering. Blandt andet at flere jobkandidater udviser mindre interesse for jobbet, hvis de ved, at de er udvalgt af en AI.
- En forklaring kan være, at jobkandidaterne har mindre tillid til udvælgelsen, når den er foretaget af en computer i stedet for et menneske. Det kan gøre det nødvendigt med en målrettet kommunikation til de specifikke jobkandidater, siger Florian Keppeler.
Lyt til: Rekrutteringen af topchefer har ikke udviklet sig i 20 år
Et nybrud som brugen af AI i en fremtidig rekruttering af offentlige medarbejdere, står i skarp kontrast til en analyse af direktør og ejer af Konsulenthuset Ballisager, Morten Ballisager, som i podcasten Kort Fortalt siger, at rekrutteringsprocessen for topchefer i kommuner og regioner ikke har ændret sig synderligt i de sidste 20 år.
En anden ting man skal være opmærksom på er, at AI kan have en bias fx i forhold til køn.
- Mens fordomme og stereotyper kan have indflydelse på mennesker, der arbejder med rekruttering, kan AI-applikationer lide af statistisk bias i rekrutteringsvurderinger. Statistisk bias kommer fx til udtryk ved skævvridning ift. et bestemt køn, når en AI-applikation skal udvælge potentielle kandidater til jobs inden for mands- eller kvindedominerede brancher, siger Keppeler.
apo
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.