dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Flere bruger AI til at søge job: Afslører jobannoncers tomme løfter

Mere end hver tredje højtuddannede bruger AI, når de skal søge nyt job, viser ny undersøgelse. Pas på faldgruberne, advarer eksperter.

Sara Heil Jensen støder ofte på jobannoncer, hvor det er helt umuligt at gennemskue, hvad man egentlig skal lave. Så sætter hun teksten ind i ChatGPT og beder den om at oversætte det, så en 8.-klasses elev kan forstå det.

- Og så viser det sig måske, at den ’passionerede innovationsrejse, du selv former’, er et sekretærjob. Hvilket er et godt job, men der foreligger jo en vis risiko for at blive skuffet, siger Sara Heil Jensen, der er uddannet arkæolog.

Hun er langt fra alene om at bruge AI i jobsøgningen. Faktisk bruger 40 procent af akademikerne ChatGPT eller lignende værktøjer, når de søger job. Det viser en spørgeundersøgelse fra Magistrenes A-kasse. Det skriver nyhedsbrevet Digitalt Arbejdsliv, der udgives af Akademikerbladet.

Som sparring

- Jeg havde jo gerne set, at 100 procent bruger den som sparringspartner i jobsøgningen, siger a-karriererådgiver Fredi Falk Vogelius fra a-kassen.

- Mange bliver nemt for selvfikserede i deres ansøgning i stedet for at fokusere på, hvad de kan bidrage med til virksomheden, men det kan botten hjælpe med at løse, siger Fredi Falk Vogelius.

At mere end hver tredje bruger AI i jobsøgningen, overrasker ikke Sine Zambach, som er lektor på CBS, hvor hendes hovedfokus er kunstig intelligens og maskinlæring.

- Man snyder næsten sig selv og samfundet ved ikke at bruge den. AI kan bruges til at få hjælp til at formulere og sælge sine kompetencer og til at matche sit eget cv med jobansøgningen bedst muligt, siger Sine Zambach.

Sara Heil Jensen har været glad for at bruge ChatGPT til at screene jobannoncerne, mens hun søger arbejde. Men hun er også bevidst om begrænsningerne.

- Botten er hverken god til at skrive noget menneskeligt eller unikt. Den reproducerer også bullshit. Både ChatGPT og Google’s Bard er pakket med klicheer og bias, som man gerne skal navigere uden om.



Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

https://www.dk-ai.dk/artikel/flere-bruger-ai-til-at-soege-job-afsloerer-jobannoncers-tomme-loefter

GDPR