dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

EU indgår aftale om verdens første regler for kunstig intelligens

Aftalen stiller bl.a. strenge krav til, hvordan kunstig intelligens bruges til rekruttering eller til at understøtte beslutningen om, hvilke sociale ydelser en borger har ret til.
11. DEC 2023 13.02

Fredag indgik landene i EU en aftale som kaldes AI Act. Det er den første aftale i verden, som vil tøjle kunstig intelligens og dermed får virksomheder og offentlige myndigheder nu fælles spilleregler for brugen og udvikling af kunstig intelligens i EU. Det skriver Digitaliseringsministeriet i en pressemeddelelse.

De nye regler stiller bl.a. strenge krav til kunstig intelligenssystemer, som man bruger til fx rekruttering eller til at understøtte beslutningen om, hvilke sociale ydelser en borger har ret til.

Her er det ifølge Digitaliseringsministeriet vigtigt med strenge krav, da der kan være en risiko for, at borgere ikke får tilbudt et job eller ret til nogle sociale ydelser, hvis der ikke er taget højde for forudindtagethed – også kaldet bias – i de data, som den kunstige intelligens er trænet på.

- Kunstig intelligens er i rivende udvikling og giver fantastiske muligheder, som vi skal udnytte. Jeg er derfor meget glad for og stolt over, at vi nu har skabt verdens første rammer, der giver klarhed for virksomhederne og myndighederne, når de udvikler og bruger kunstig intelligens, siger digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V).

- Reglerne tager udgangspunkt i den risiko, der er forbundet med anvendelsen af kunstig intelligens, og rammer den rigtige balance, så vi giver plads til innovation, samtidig med at vi beskytter borgerne, der hvor kunstig intelligens udgør en risiko, fortsætter hun.

Med den nye "AI Act" vil EU forbyde

  • Såkaldte biometriske kategoriseringssystemer, der bruger "følsomme karakteristika" - som eksempelvis race, politisk, religiøs, filosofisk overbevisning eller seksuel orientering. Systemerne kan karakterisere personer ud fra fysiske kendetegn - det kunne være ansigtsgenkendelse.
  • Ikke målrettet indsamling af billeder af ansigter fra nettet og overvågningsmateriale til at lave en database til ansigtsgenkendelse.
  • Følelsesgenkendelse på arbejdspladser eller uddannelsesinstitutioner.
  • Såkaldt 'social scoring' baseret på personlige karakteristika og social adfærd.
  • AI-systemer, der manipulerer mennesker med det formål at omgå deres frie vilje.
  • Kunstig intelligens, der bruges til at udnytte sårbarheder som alder, handicap, social- eller økonomisk situation.

Kilde: DR, Europa Parlamentet og Digitaliseringsministeriet

lal

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

https://www.dk-ai.dk/artikel/eu-indgaar-aftale-om-verdens-foerste-regler-for-kunstig-intelligens

GDPR