dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Fremover bør der være prøver, hvor brugen af kunstig intelligens indgår, mener ekspertgruppe. Minister er enig i, at digitale værktøjer vil ændre eksamensformer. (Arkivfoto)
Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Ekspertgruppe anbefaler prøver med kunstig intelligens

Skolernes prøver skal ændres, efter at ChatGPT og andre digitale hjælpemidler er kommet til, lyder det.
24. APR 2024 9.36

Der bør fremover være prøver både med og uden hjælp af kunstig intelligens.

Det anbefaler ekspertgruppen om chatbotten ChatGPT og andre digitale hjælpemidler, skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse. Anbefalingerne er henvendt til prøverne i folkeskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) siger, at "den digitale udvikling er kommet for at blive".

Hvordan og hvorledes prøverne fremover skal strikkes sammen, må tiden vise. Det er fortsat uklart.

- Det er en vigtig dannelsesopgave at lære børn og unge at forholde sig til og bruge teknologi kritisk, og det stiller krav til, hvordan vi i undervisningen klæder eleverne på til det, siger ministeren.

- Vi skal samtidig kunne stole på eksaminerne. Det er afgørende for mig, at vi udvikler prøverne, så vi også kan teste, uden der bruges digitale hjælpemidler. Det er nødvendigt for at kunne vurdere, hvilken viden og færdigheder eleverne selvstændigt har tilegnet sig, siger Tesfaye.

Alle anbefalinger klar

Ekspertgruppen har Birgitte Vedersø som formand. Hun er selvstændig konsulent og tidligere formand for Danske Gymnasier. Ekspertgruppen kom med sine midlertidige anbefalinger i december, men onsdag er alle anbefalingerne præsenteret. Det handler grundlæggende også om at komme eksamenssnyd til livs.

- Det er afgørende vigtigt, at eleverne lærer at bruge og forholde sig til kunstig intelligens på en reflekteret, kritisk og konstruktiv måde. Derfor skal de hjælpes af dygtige faglærere, og teknologien skal inddrages i undervisningen og ved eksamen side om side med eksamener uden hjælpemidler.

- Det er afgørende vigtigt, at eleverne lærer at bruge og forholde sig til kunstig intelligens på en reflekteret, kritisk og konstruktiv måde. Derfor skal de hjælpes af dygtige faglærere, og teknologien skal inddrages i undervisningen og ved eksamen side om side med eksamener uden hjælpemidler, siger hun.

Det vil kræve nye prøver og arbejdsformer i skolen, hvor fokus flyttes fra snyd til læring, tilføjer Vedersø.

Det glæder Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), at ekspertgruppen anbefaler, at der fremover bør være prøver med digitale hjælpemidler. Det siger forperson Asger Kjær Sørensen.

- Kunstig intelligens er en del af samfundet, så selvfølgelig skal vi lære om det. Lige nu bliver vi sendt ud på den digitale motorvej uden et kørekort, og det skal der gøres noget ved, siger han.

Tesfaye udtalte i december, at egentlige forandringer nok først ville være gældende i foråret 2025.

Ekspertgruppen anbefaler eksempelvis, at det ved mundtlige prøver kan være tilladt at bruge digitale hjælpemidler.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

https://www.dk-ai.dk/artikel/ekspertgruppe-anbefaler-proever-med-kunstig-intelligens

GDPR