dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Forskningsprojektet, der hedder 'ScreenReads' skal udvikle en app, der kan hjælpe børn, som har svært ved at læse.
EyeJustRead/

Danske forskere vil udvikle app, der kan lære børn at læse

Et værktøj med stort potentiale i – både for børn og lærere – mener dansk forsker.
6. APR 2023 10.00

I hvert klasseværelse kæmper omkring fem elever med at læse – og et til to børn med ordblindhed.
Derfor vil forskere fra Det Kongelige Akademi, Arkitektur, Design, Konservering, i et partnerskab med virksomheder og vidensinstitutioner, udvikle en læseapp. Det skriver Videnskab.dk.

Appen skal følge barnets øjenbevægelser og stemmeføring, når det læser og på baggrund af det fremhæve eller understøtte de dele i teksten, som barnet har svært ved at læse. Det fortæller Sofie Beier, professor MSO ved Det Kongelige Akademi, som leder projektet, til Videnskab.dk:

- Elever med ordblindhed har brug for at øve sig på læsning. Vi vil udvikle software, hvor børn kan arbejde selvstændigt med øvelser i skolen, så de ikke er afhængige af hjælp fra voksne. Det vil forhåbentlig gøre, at en stor gruppe alligevel kan lære at læse, siger Sofie Beier. 

Baseret på kunstig intelligens

Projektet, der netop er gået i gang, er et tværfagligt samarbejde mellem Det Kongelige Akademi, firmaerne EyeJustRead og Serious Games Interactive samt Professionshøjskolen Absalon. Det bliver medfinansieret af Innovationsfonden med 14 millioner kroner.

Idéen er at udvikle en app, der, baseret på kunstig intelligens, ud fra analyser af læserens øjenbevægelser og stemmeføring kan fremhæve eller indsætte elementer i teksten, der hjælper barnet med dets særlige udfordring.

- Computeren kan fortælle os en hel masse om læseren. Og når vi kan identificere barnets udfordringer, kan vi foreslå øvelser, der passer til dem. Vi kan altså skræddersy læseøvelserne, som barnet bliver præsenteret for, og det kan føre til, at flere kommer til at læse bedre, siger Sofie Beier.

hss

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

https://www.dk-ai.dk/artikel/danske-forskere-vil-udvikle-app-der-kan-laere-boern-at-laese

GDPR