dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Bertha bliver også brugt som en kompetenceudvikling for de ansatte i kommunen.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Vejles egen chatbot:
Bertha booster ansattes AI-kompetencer

Med chatbotten Bertha kan ansatte lære at forstå og bruge generativ AI, men man skal være opmærksom på datasikkerheden.
6. DEC 2023 7.33

VEJLE: I Vejle har medarbejdere siden august kunne bruge kommunens helt egen chatbot, Bertha. Skal en ansat fx lave et oplæg eller korrekturlæse, kan de få hjælp til det af Bertha. Det skal altså ses som en form for virtuel medarbejder, man altid kan spørge om hjælp. Bertha er en såkaldt generativ AI ligesom den mere kendte ChatGPT.

Det er ikke altid, at Bertha rammer helt plet. Den har fx engang troet, at en tidligere borgmester stadig sad på posten, da den henviste til et gammelt dokument. Det blev blev hurtigt rettet bagefter, fortæller digitaliserings- og IT chef i Vejle Kommune Brian Sloth, som mest af alt ser Bertha som en kompetenceudvikling for de ansatte. 

- Vi vil gerne kompetenceudvikle. Vi vil gerne skabe mulighed for at prøve det her af på en tryg måde. Det er ofte nødvendigt at afprøve teknologi af for egentlig at forstå det, siger han.

Bertha er bygget på de samme algoritmer som ChatGPT. Forskellen er bare her, at Bertha er blevet fodret med specifik data om Vejle fra deres intranet. Ansatte er ikke tvunget til at bruge den, men det er blevet gjort tilgængelig for alle. Ifølge Brian Sloth er der også en læringsproces i at begynde at bruge generativ AI.

- Hvorfor kan man ikke bare bruge Google? Det skal man jo prøve at arbejde med for at forstå. Det giver vi jo mulighed for at gøre med Bertha. Så det har været succesfuldt, og jeg tænker det har været rigtig værdifuldt for os, siger han.

Et sted man bliver inspireret

Selve udviklingen af Bertha tog omkring et par måneder, og ifølge Brian Sloth kan det også gøres endnu hurtigere i dag. Men noget af det, man skal være opmærksom på, når man udvikler en AI-løsning som Bertha, er datasikkerhed.

- Om det er Bertha eller en anden chatbot, så arbejder vi jo meget med personoplysninger. Det er jo bare ekstremt vigtigt, at folk ikke putter det ind i. Altså vi siger, at det du også gerne vil snakke med folk om på gågaden, det kan du også bruge de her værktøjer til. Hvis det er sådan, du ikke vil det, så skal du lade være, siger Brian Sloth.

Derfor påpeger han, at ansatte stadig skal bruge fagsystemerne, når der er tale om følsomme oplysniger. Men Bertha er et godt sted at lære at bruge generativ AI.

- Det er et sted, hvor man bliver inspireret, have en sparringspartner eller skal have tjekket sin grammatik. Det er altså nogle ting, som du vil bruge en god kollega til. Nogle gange spørger du en kollega, fordi du ved, at hun er god til det. I en anden situation, så spørger du en anden kollega, men i en tredje, så bruger du måske Bertha, fortæller han.

Det er altså en måde, hvorpå Vejle har gjort det nemmere for medarbejderne at komme i gang med AI, mener Brian Sloth.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK AIs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK AIs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK AI

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

https://www.dk-ai.dk/artikel/bertha-booster-ansattes-ai-kompetencer

GDPR